De tijd dat zakelijke kleding enkel uit een maatpak bestond is voorbij. Een kantoorbaan of management functie hoeft tegenwoordig niet synoniem te zijn aan de stropdas, maatpak en mantelpak. Er zijn zoveel verschillende soorten bedrijfsculturen, dat de wijze van kleden per bedrijf heel verschillend kan zijn. Het ene bedrijf houdt zich nog traditioneel aan de strakke zakelijk outfit vast, terwijl je bij een ander bedrijf casual gekleed naar het werk kunt. Wat zijn de verschillende stijlen, wat kan wel en wat niet?
Mogen sieraden bij een zakelijke outfit?
Onderschat vooral voor een vrouwelijke zakelijke outfit niet de modeaccessoires. Overigens kan dit ook voor mannen gelden en dan gaat het vooral om sieraden en horloges. Wat is gewenst en niet gewenst als het gaat om sieraden? Draag als vrouw vooral niet te opvallende sieraden. Oorbellen, een halsketting en armband kunnen gerust, maar zorg niet dat ze je kleding overstemmen. Voor mannen zal het in sommige bedrijfsculturen nog not done zijn om met een grote ketting, oorbel of armband rond te lopen. Juist in deze conservatieve omgevingen, kan dit concentratie afleidend werken. Respecteer deze cultuur, een cultuurverandering kan soms tijd kosten. Wel is een prachtige horloge een goede aanvulling voor een mannelijke zakelijke outfit.<
Welke zakelijke dresscodes zijn er?
Er zijn verschillende zakelijke dresscodes te onderscheiden, passende bij een bepaalde bedrijfscultuur. Ieder soort zakelijke dresscode heeft bepaalde eigenschappen betreffende soort kleding en kleur.
Business dresscode
De business dresscode is de meest klassieke vorm van zakelijke kleding. Deze kleding heeft maar één doel en dat is zakelijk en serieus overkomen. Beroepsgroepen waar de business dresscode veel gedragen wordt, zijn de bank- en verzekeringswereld, de advocatuur en in de politiek. Vereist bij de business dresscode zijn donkere en sobere kleuren, zoals donkerblauw, zwart en grijs. Wel mag de blouse wat contrasterend zijn, zoals wit, lichtblauw of lichtroze. Een stropdas is bij deze look ook een vereiste. Vrouwen dragen met deze look een broekpak, mantelpak of een slanke jurk. Een jurk of rok moet op knielengte zijn.
Casual business
De casual business dresscode zitten tussen de strakke traditionele zakelijke kledingstijl en de comfortabele stijl in. Deze stijl vertegenwoordigt zaken en comfortabel en is momenteel de meest gehanteerde kledingstijl in de zakelijke wereld. Voor zakelijke afspraken wordt er vaak nog teruggevallen op klassiek zakelijk. De losse stijl, bijvoorbeeld zonder stropdas wordt aangehouden voor bijeenkomsten na het werk of op de werkvloer zelf. Deze stijl mag niet verward worden vrijetijdskleding. Bij sommige bedrijven wordt de spijkerbroek wel toegestaan, maar sneakers weer niet. Deze stijl is dus aan variatie en inzicht per bedrijf onderhevig.
Smart casual
Bij de smart casual dresscode draait het vooral dat jezelf comfortabel kleedt. Je mag het vergelijken met de vrijetijdsstijl, maar de kleding moet er niet onverzorgd, te opvallend of verhullend uitzien. Deze stijl wordt vooral gehanteerd in jonge en hippe bedrijven, met jong personeel. Op warme dagen zijn in sommige bedrijven zelfs de korte broek en teenslippers geaccepteerd. Dit is overigens niet standaard, ieder bedrijf zal hier zelf bepaalde kledingvoorschriften voor hanteren.
Noodzakelijk om de kledingstijl in jouw organisatie te kennen
Als je nieuw in een bedrijf komt werken, dan kan het lastig zijn om te ontdekken welke kledingstijl er gedragen wordt. Er wordt namelijk niet altijd over gesproken. In bepaalde functies is het gewoon duidelijk, maar twijfel je wat je op de eerste dag aan moet? Je hoeft je niet te schamen als je dit gewoon bij HRM navraagt. Eenmaal aan de slag, zul je snel kennismaken met de kledingstijl, de ongeschreven regels en pas je je snel aan je collega´s aan.